GDPR - nutnost z EU, kterou musí řešit 99% firem

 

O co že se vlastně jedná?
GDPR je zkratka pro Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (General Data Protection Regulation). Jedná se o novinku Evropské Unie, která má za cíl sjednotit nakládání s osobními daty napříč (téměř) celou Evropou.

 

Co to obnáší?
GDPR přináší do zpracování osobních údajů spoustu novinek. Rozšiřuje definici osobních údajů nově i o údaje technické (takže je osobním údajem nově i IP adresa a cookies) a stanovuje zvláštní podmínky pro údaje genetické a biometrické. V praxi však znamená především množství opatření, která budete nuceni zavést. Připravili jsme pro vás stručný seznam věcí na úvod, na které byste se měli začít (nejen psychicky) připravovat a které prostě budete muset zajistit:

  • připravit dokumentaci o tom, že zpracováváte pouze nezbytná data a jaká to jsou.
  • pokud patříte mezi větší zpracovatele dat ( nad 250 zpracovávaných údajů ročně), budete muset zavést tzv. Nezávislou kontrolní funkci (DPO – data protection officer), jinými slovy – přibrat dalšího zaměstnance nebo většinou externího specialistu.
  • vést záznamy o činnostech zpracování
  • mít od subjektu údajů (zákazníka) udělený „jednoznačný a ničím nepodmíněný“ souhlas se zpracováním osobních údajů.
  • poskytnout subjektu údajů přístup k informacím, které jsou o něm shromažďovány. Také tyto informace bez odkladu smazat v předem stanovených případech – jedním z nich je i zrušení souhlasu se zpracováním, nebo pominutí důvodu pro zpracování.
  • v případě narušení bezpečnosti údajů oznámit tuto skutečnost do 72 hodin Úřadu pro ochranu osobních údajů. V některých případech budete mít povinnost informovat i subjekty, kterých se údaje týkají.
     

Proč to řešit?
Od května roku 2018 je tato maximální částka posunuta na hranici 20 mil. EUR pro fyzické osoby nebo 4 % z obratu pro osoby právnické -  očekávatelně však jen pro případ, že 4% pokuta bude vyšší než 20 mil. EUR. Jako bonus vám hrozí trestní stíhání a následná žádost odškodnění za hmotnou či nehmotnou újmu, pokud se někdo z poškozených přihlásí.

 

Jak moc se vás GDPR týká?
Vyplňte dotazník a uvidíte hned sami:  DOTAZNÍK GDPR

Ačkoliv by se mohlo zdát, že se GDPR bude týkat jen velkých e-shopů a firem, rozhodně to tak není. Toto nařízení zasáhne všechny, kteří nějakým způsobem zpracovávají nebo shromažďují osobní údaje Evropanů (takže vám nepomůže ani přemístění firmy za hranice), a těmi Evropany zdaleka nemusí být jen zákazníci. Do seznamu se počítají i zaměstnanci, dodavatelé a odběratelé, a GDPR zasáhne i ty, kteří nějakým způsobem sledují či analyzují chování uživatelů na webu, při používání aplikací nebo chytrých technologií. A protože to EU s GDPR myslí opravdu vážně, týkat se vás bude i ve chvíli, kdy osobní údaje shromažďujete pouze v papírové formě.

 

Můžeme Vám pomoci
Máme pro Vás připravené nejen technické, ale i právní řešení této problematiky. Její finanční náročnost je závislá na velikosti Vaší firmy a zejména počtu zpracovávaných údajů.

Z praxe víme, že zavedení GDPR se NEDÁ stihnout za 1 týden, ani za jeden měsíc. Je proto nejvyšší čas se tím začít vážně zabývat a urychleně začít připravovat změny uvnitř Vašich firem i informačních systémů.

Zavolejte nám na tel. 485 146 187, mobil 776 639 256, pošlete poptávku nebo vyplňte výše uvedený dotazník a my vám osobně poskytneme více konkrétních informací.

Upozorňujeme na to, že v ČR není a nebude dostatek odborníků na tuto problematiku a neřešením se vystavujete možným zbytečným postihům ze strany státních orgánů.

 


* Položky označené hvězdičkou jsou povinné.
Potřebujete poradit ?
Hledáte odbornou pomoc? Zavolejte nám nebo napište e-mail.
485 146 187
Rádi Vám pomůžeme!

Naše služby

Zobrazit vše

Nový Web s.r.o.

Vršovická 416/9

101 00 Praha 10

 

Facebook Nový Web s.r.o.Google plusTwitter

Infolinka

485 146 187

info@novy-web.cz  

Zákaznická podpora

485 146 747, 773 578 953

podpora@novy-web.cz

Pobočka Liberec

Nový Web s.r.o.

Hodkovická 109

460 06 Liberec 6

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací